Overslaan en naar de inhoud gaan

Margriet de Groot

Schrijftrainer | Schrijfcoach | Tekstadviseur

Margriet de Groot (1977) is een ervaren, veelzijdige schrijftrainer. Deelnemers omschrijven haar steevast als ‘enthousiast, betrokken en deskundig’. 


OVERTUIGEND SCHRIJVEN
DOELGERICHT EN LEZERGERICHT SCHRIJVEN
kort en bondig en tóch volledig schrijven
kernachtig schrijven
juridisch argumenteren
KLANTGERICHTE ADVIESTEKSTEN
AVG-proof schrijven
tenders, aanbestedingen en offertes
sneller en efficiënter schrijven
arbeidsdeskundige rapporten schrijven
technische informatie vertalen naar een lezergerichte tekst
B1 schrijven
creatief schrijven
projectplannen schrijven

Doordat Margriet zich altijd verdiept en vastbijt in de werkpraktijk van de deelnemers, krijgt zij vaak vragen als ‘Heb jij ook in onze organisatie gewerkt? Je weet zoveel van ons werk af’. Dat maakt dat haar trainingen altijd gaan over de teksten van de deelnemers binnen hun eigen werkcontext. Ze kunnen er de volgende werkdag direct mee aan de slag.

Na de middelbare school, met voornamelijk bètavakken, studeerde Margriet Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in de argumentatietheorie en retorica. Van 2002 tot 2017 werkte zij als trainer, adviseur en programmamanager bij (Boertien) Vergouwen Overduin. Daarna begon ze voor zichzelf onder de namen AD-tekstADvies (specifiek gericht op arbeidsdeskundigen) en ImpactTekst.

Zij ontwikkelt en verzorgt impactvolle schrijftrainingen en schrijfcoaching over adviesrapporten, beleidsnota’s, projectplannen, offertes, brieven en e-mails, en ook over spelling en grammatica en ‘duidelijke taal’ (B1). Haar doelgroepen zijn divers: van accountants tot ingenieurs, van juristen tot projectleiders, en van administratief medewerkers tot salesmanagers.

Samen met Henriëtte Houët schreef zij de praktische naslagwerken ‘De Schrijfstandaard’ en ‘De Brievenstandaard’. De eerste vol tips over spelling en grammatica en de tweede vol tips over klantgerichte brieven en e-mails schrijven.

 

WERKWIJZE

Je lezers overtuigen met je e-mail, advies, rapport of offerte? Binnen een acceptabel tijdsbestek, zonder frustratie? Ik geloof dat elke professional dat kan. Met gerichte denk- & schrijfstrategieën. En met herwonnen zelfvertrouwen en plezier.

►WAT IK DOE:
Ik help professionals te schrijven met meer impact, meer gemak en meer plezier.

  • Het venijn zit niet in de staart maar in de start: ik bied strategieën voor een vliegende schrijfstart en een efficiënt schrijfproces. Zonder onnodig geworstel en/of frustrerende feedback(rondes).
  • Grip op je berg informatie: deelnemers zien in hoe ook zij beknopte teksten kunnen schrijven. Teksten zonder ballast, die toch volledig en inhoudelijk juist zijn.
  • Overtuigen is geen kunst als je gericht nadenkt vóór je schrijft: Ik vertel niet alleen wat dé overtuigingsstrategieën zijn om gericht je gegevens te analyseren, krachtig te argumenteren en doelgericht te structureren. Deelnemers ervaren direct de impact ervan in hun eigen teksten. En vooral: hoe ze dat zelf ook voor elkaar krijgen.
  • Met jouw toon en stijl je lezer positief raken: helder, duidelijk en klantgericht schrijven zit niet altijd ingebakken in ieders schrijfstijl. Deelnemers krijgen inzicht in het effect van hun taal op hun lezers. Wat werkt en wat toch eigenlijk niet? Via verrassende oefeningen ontvangen de deelnemers tips en trucs om helder, vloeiend en aantrekkelijk te formuleren.

►WAAROM HET WERKT:

  • In mijn trainingen werk ik vrijwel alleen met de teksten van de deelnemers. Zo gaat de training altijd over hun werkpraktijk en over datgene waar zij tijdens hun schrijfwerk tegenaan lopen.
  • Natuurlijk bied ik theoretische achtergrond, maar deze koppel ik altijd direct aan de werkpraktijk van de deelnemers. Het liefst via eye-opener-oefeningen: door zelf direct het effect van een schrijfstrategie te ervaren, heeft de theorie meer impact.
  • Daarbij zet ik deelnemers ook graag aan het denken: waarom schrijf ik zoals ik schrijf? En hoe kan ik schrijven met meer impact, meer gemak en meer plezier? Door verdiept inzicht en bewustwording verander je eenvoudiger én gerichter je schrijfgedrag. In mijn trainingen ervaren deelnemers direct hoe.
     

KLANTEN

Margriet werkt(e) onder andere voor: ABN Amro,  Adea,  Albert Heijn,  ArboNed,  ArboUnie,  Autoriteit Financiële Markten,  BDO,  Belastingdienst,  BMW,  Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA),  Centrale Bank van Suriname,  Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ),  DAS Rechtsbijstand,  Delta Lloyd,  Deltares,  De Nederlandsche Bank,  DGMR Adviseurs,  Donorregister,  Dutch Process Innovators,  Eneco,  EY,  Fonds voor Cultuurparticipatie,  Gemeentes Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Woerden,  Grontmij,  HumanCapitalCare,  Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND),  ING,  Inspectie Gezondheidszorg,  InventDesign,  Kienhuis Hoving Advocaten en Notarissen,  Koninklijke Metaalunie,  Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC),  Mazars,  Mensely,  Ministerie I&M, VROM,  Ministerie OC&W,  Ministerie SZW,  Ministerie van Buitenlandse Zaken,  Ministerie van Defensie,  Nationale Nederlanden,  Nationale Politie,  Nederlandse Hartstichting,  Nederlandse Orde van Belastingadviseurs,  Nuon,  Openbaar Ministerie,  Poelmann Van den Broek Advocaten,  Provincies Noord-Holland en Fryslân,  Raad van State,  Radmer Advies,  Rechtbank Noord-Holland,  Rijkswaterstaat,  Royal Bank of Scotland,  Ruitenburg Adviseurs & Accountants,  Sociale Verzekeringsbank,  Spaarne Gasthuis,  SRK Rechtsbijstand,  TanteLouise Verzorg- en Verpleegcentra,  Tempo-Team,  UWV,  Visser & Smit, Hanab,  Witteveen+Bos Ingenieurs,  Zintens Arbeid en Gezondheid.

 


Reviews

Een compliment voor Margriet de Groot. Ik vind het heel knap hoe ze ons bij de les wist te houden via een scherm. Margriet is een zeer enthousiaste, vrolijke trainer die de vaart erin houdt, duidelijk is, goede kennis heeft van zaken.
Deelnemer Direct Duidelijke Taal
Provincie Noord-Holland
Het was een duidelijke, interessante en leerzame training, waarbij in een informele setting en met duidelijke voorbeelden, mijn leerdoelen aan bod zijn gekomen. Erg veel geleerd! Het belangrijkste wat ik heb geleerd was om kritischer te kijken naar mijn eigen teksten en deze gestructureerd op te stellen.
Toezichthouder
De Nederlandsche Bank
De training Schrijven met Impact heeft mij aangenaam verrast. Met concrete tips waarmee ik in de praktijk aan de slag kan. Veel leuke voorbeelden.
Marit Paus
Vitaal Verder
Erg nuttige en goede cursus piramideschrijven. Scherpt de geest. Margriet doceert met humor en prima voorbeelden in een interactieve vorm.
Koen Roordink
Advocaat Vennoot,
Poelmann Van den Broek Advocaten
Ons onderzoeksteam van de sector Onderzoek en Informatie volgde bij Margriet de taaltraining Direct Duidelijk. Ik zie dat collega’s in rapporten korter en bondiger schrijven en ook meer actieve taal gebruiken. Daarbij houden we elkaar daar ook scherp op door bewoordingen als: ‘denk Roodkapje’.
Noor Bouwens
Sectormanager Onderzoek en Informatie
Provincie Noord-Holland
De training Klantgerichte Adviesrapporten Schrijven is by far de leukste en beste training die ik ooit gevolgd heb. Ik leerde zoveel nieuwe dingen en de training is daarnaast luchtig door de leuke oefeningen. Een prettige balans.
Sebastiaan Willemse
ICT-Adviseur IZT – Infrastructuur
Spaarne Gasthuis
Actieve training met eigen inbreng en praktische oefeningen. Top! Belangrijkste in de training vond ik dat we concreet toewerkten naar een effectievere manier van rapporteren.
Mark van Asseldonk
Movir/NN
Erg relevant voor het dagelijks werk! Goede tips om vanuit de kern te rapporteren en zo alleen op te nemen wat er feitelijk toe doet.
Walter Olde Keizer
Koers Oost
Ik vond de training logisch opgebouwd en ik heb duidelijke handvatten gekregen. Ik herkende mezelf ook in de voorbeelden, fijn! Goede tips om 'niet bang te zijn om te schrijven'.
Marianne Mollema
Mollema Advies
Met de tips over schrijven en opbouw van argumentatie kan ik zeker verder. Verder zijn jullie enthousiast met een gezonde dosis humor. Leuk!
Linda van Oosten
WorkingStyle