Overslaan en naar de inhoud gaan

Hendrik-Jan Trooster

Waardecreatie & Persoonlijke Effectiviteit

Leren en ondernemen gaan bij Hendrik-Jan hand in hand. Hij heeft zijn wortels in het bedrijfsleven én het maatschappelijke veld liggen. Een unieke combinatie. Zijn handelsmerk is Waardecreatie, Persoonlijke Effectiviteit en Systemisch werken.

 


WAARDEPROPOSITIE CANVAS
BUSINESS MODEL CANVAS
Ontwerpsessies
Action Learning
project management
Agile/Scrummen
Covey 7 Habits
persoonlijke effectiviteit
coaching
training
Advies
curriculum design
deep democracy
Theory U
INSPIRATIESESSIES
ORGANISATIEOPSTELLINGEN

Doordat Hendrik Jan zijn eigen organisaties vanaf de grond heeft opgebouwd en anderen ondersteunde datzelfde te doen heeft hij een schat aan praktijkervaring opgebouwd.  


Hendrik-Jan combineert dit met zijn ervaringen als gecertificeerd organisatieopsteller, Covey trainer en gastdocent en curriculum designer Sociaal Ondernemen aan de Hoge School van Amsterdam. 

De oorspronkelijke basis van zijn carrière wordt gevormd door muziek in al zijn verschijningsvormen en een uitgebreide professionele ervaring in de muziek-en theaterwereld.


Hendrik-Jan is oprichter en directeur van Rizoom BV. Hij heeft een ondernemende, bedrijfsmatige en creatieve achtergrond die samensmelten in zijn dagelijkse denken, doen en handelen. Door middel van een action learning MBA (executive management) heeft hij zijn praktijkervaringen gestructureerd.

Door de jaren zijn zijn nieuwsgierigheid en fascinatie voor mensen en organisaties steeds verder toegenomen in de context van een steeds complexer wordende samenleving. Een maatschappij waarin oplossingen uit het verleden niet meer vanzelfsprekend de oplossingen bieden voor de problemen van vandaag en morgen.

 

WERKWIJZE

Ik geloof dat mensen verder komen wanneer ze geïnspireerd raken. In een wereld waarin we dagelijks op honderden manieren worden gemanipuleerd zijn meer geïnspireerde mensen en door waarden gedreven organisaties nodig. Daar wil en kan ik aan bijdragen.

Ik ben altijd op zoek naar de vraag achter de vraag. WAAROM doen we de dingen zoals we ze doen?  HOE beschouwen we de omgeving om ons heen en tot welke acties en resultaten (WAT) leidt dat voor onze klant? Inspireren of manipuleren we onze klant en hoe bouwen we in deze tijd een geloofwaardig en betrouwbaar imago op en onderhouden we dat op duurzame wijze?

Ik kan schijnbare tegenstellingen helpen overbruggen en kom snel tot de kern van de zaak. Met mijn aanstekelijk enthousiasme, a-typische achtergrond en brede praktijkervaring, weet ik mensen en organisaties op een prettige en ook confronterende manier te inspireren en in beweging te krijgen.

Bij vraagstukken rond organisatie-ontwikkeling en persoonlijke effectiviteit kan ik schouder aan schouder met de klant het verschil helpen maken. Ik draag daarmee bij aan betere resultaten, meer plezier en succes in het dagelijkse werk en leven.
 

KLANTEN

Hendrik-Jan werkt(e) onder andere voor: HvA (Hoge School van Amsterdam),  Gemeente Amsterdam DMO,  Gemeente Aalsmeer,  Oxfam Novib,  Muziekschool Amsterdam,  Koppert Cress,  Nestle,  Nedap,  SPIE,  Nespresso,  Vesteda,  Arval,  Plukon,  NCTV (Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid),  Veiligheidshuis Haaglanden,  LSE (Landelijk Steunpunt Extremisme),  Redlogic,  AOF (Achterstands Ondersteuning Fonds) Amsterdam,  OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam),  VNG


Reviews

Hendrik-Jan je bent een bijzonder mens. Met veel interesse en zorgvuldigheid heb je mij d.m.v. een familieopstelling inzicht gegeven in mijn denk-en gedragspatronen die ik vanuit mijn privé situatie meeneem in mijn rol als zelfstandig ondernemer. Om te beginnen: je bent bijzonder goed in het observeren en rake vragen stellen. We zijn diep gedoken en toch in het hier en nu gebleven. Bijvoorbeeld mijn positionering ten opzichte van mijn gezinssituatie nam ik onbewust mee naar de werkvloer. Je hebt mij praktische handvaten aangereikt die ik dagelijks inzet ook op energieniveau waar in mijn ontwikkeling - nu nog - het meest gebeurd. Jouw ervaringen, kennis, en sturing voor, tijdens en na onze sessie heb ik als zeer waardevol ervaren. Jouw aanpak is helder, prikkelend en persoonlijk en dat maakt jouw methodiek one of a kind. Ontzettend bedankt! Lieve groet, Jessica Gyasi Model For Models
Jessica Gyasi
Energieke dynamische trainer, veel illustratieve praktijkvoorbeelden, die je aan het denken zetten en die je bijblijven door het treffende karakter. En die je hierdoor zelf weer kan gebruiken in je eigen (werkende) leven, maar ook richting anderen. Fijne afwisseling in werkvormen en interactie en heel sterk in het aanvoelen en aansluiten bij de groep deelnemers.
Esther Schepers
HR - leidinggevende
Yes 030 - team OHV
Ja, ik zou Hendrik Jan zeker aanbevelen. Ik ben zeer tevreden over de vertaalslag die hij wist te maken tussen mijn wensen voor het team in de scholing en het uiteindelijke aanbod. Hij heeft kennis en kunde, weet waar hij overpraat maar kan wel feeling houden met de mensen waar hij mee werkt. Daarnaast is Hendrik Jan een enthousiaste en inspirerende persoonlijkheid die het tempo en de uitdaging zeer goed in de scholing had zitten, wat ik als zeer prettig ervaar. Ik vind het samenwerken met Hendrik jan een fijne ervaring.
Bregje Spaans
HR - leidinggevende
Yes030
Hendrik-Jan brengt met zijn positieve uitstraling, enthousiasme en glimlach direct positieve energie in. Hij combineert dit met zijn uitvoerige kennis over zaken als persoonlijkheidsdynamiek, werkstijlen, ondernemerschap en training & coaching in het algemeen. Doordat hij zelf ook in andersoortige banen zijn handen uit de mouwen heeft gestoken maakt hij makkelijk een praktische vertaling naar mijn werk(gebied). Samen maakt dit een unieke combinatie, waarmee hij mij en anderen een stapje vooruit helpt.
Jarno Hilhorst
Deelnemer
Kennispraktijk
Hendrik Jan maakt alvorens te beginnen een goede analyse van de situatie. Dit betekent dat het aanbod aan de klant er verrassend anders uit kan zien dan de klant aanvankelijk dacht. Hij weet de andere aanpak echter goed te onderbouwen en is in zijn enthousiasme ook overtuigend. De klant ervaart dat als dat hij een meerwaarde geboden krijgt. In dit geval zat de meerwaarde er in dat professionals breder leerde kijken naar hun kant en hun behoeften en vandaaruit gingen kijken naar de inzet van sociale media. De klant had meer een technische training over de toepassing van sociale media verwacht. In de uitvoering met de groep weet hij een groep mee te nemen in een flow die hen inspireert om de geleerde dingen ook zelf op te pakken. Hij houdt de snelheid er in en wisselt werkvormen goed op elkaar af. Het enthousiasme onder de deelnemers was groot en heeft geleid tot concrete aanpassingen in hun werkwijze met de klant en het gebruik van sociale media daarbij. Werkte ook goed op de teamvorming. Het was een nieuw van samenvoeging ontstaan team en de training heeft hen zeker geholpen om samen visie en werkwijze te ontwikkelen.
Jan Tilburgs
Deelnemer
Stade Advies
"De training was erg duidelijk, er werden veel dingen uit de praktijk als voorbeeld gebruikt en de trainer wist waar hij verstand van had. Het was een zeer interessante training, die zeker toegevoegde waarde heeft voor Nestlé aangezien er steeds meer projecten worden gecreëerd, is het erg belangrijk dat hier kennis over is." "De trainingsopzet was erg goed. Veel interactie en weinig klassikaal. De interactie was zeer divers, waardoor je scherp bleef." "Veel kennis, wat ook enthousiast is gebracht en het kwam duidelijk over. Tevens de voorbeelden die hij gebruikte waren erg leuk en gaven een duidelijk beeld." "De trainer was erg enthousiast en heel flexibel. Hij paste zich heel makkelijk aan aan de wensen van de groep." "Vond het erg interessant en zeker toepasbaar op de werkvloer. Aangezien de nieuwe techniek van Projectplanning werd uitgelegd." "Het was een leuke, leerzame training. We werden echt aan het werk gezet en uitgedaagd om buiten onze kaders te denken." "Het was een goede aanvulling op de ervaring die ik al had heb met projecten."
Deelnemer
Nestlé
Hendrik-Jan is dé trainer voor vragen over Projectmanagement en Persoonlijke Effectiviteit bij Nedap. Een vooruitstrevende denker die originele werkvormen durft in te zetten, procesgericht en praktisch enorm sterk is en 100% maatwerk levert: zowel in ontwikkeling van de training als tijdens de uitvoering. Vanuit een goede analyse bouwt hij zijn programma op, waarbij theorie en praktijk zich goed afwisselen. Zijn diepgaande begrip van groepsdynamica gebruikt hij om in de training de deelnemers te inspireren als ook zijn training continu bij te stellen op hetgeen er in het hier-en-nu gebeurd. Hij heeft een natuurlijke autoriteit, gestoeld op zijn vele ervaring en scholing, waardoor de groep makkelijk aanhaakt en aanneemt wat hij vertelt. In zijn contact is hij informeel, professioneel, invoelend en duidelijk: een erg prettige combinatie. Ik kan hem van harte aanbevelen.
Irene Poppe
People Excellence
Nedap
Bedankt voor je positieve energie!
Samira
Avans
Zeer energiek persoon die de sfeer in groep feilloos aanvoelt. Erg veel creativiteit en aanpassingsvermogen en weet de inhoud op gepaste wijzen over te brengen. Zeker aan te raden als je hulp nodig hebt bij het verkrijgen van inzicht in tijd- en plannings vraagstukken.
Eline Janssen
Ik kan iedereen aanraden een opstelling te doen onder begeleiding van Hendrik-Jan. Hij weet de kernwoorden te destilleren en dit heeft bij mij geleid tot nieuwe inzichten in een probleem waarop ik zelf al lang ‘gekauwd’ had. Hendrik-Jan biedt de veiligheid die hierbij nodig is en stelt de juiste vragen, waarbij zijn ruime ervaring als trainer en coach echt meerwaarde biedt en mij een stap heeft verder geholpen.
Denise Kets
Deelnemer
Goede training! Voor mij key elements, waardoor ik deze training een 9 geef: - heel interactief - klein projectje uitvoeren tijdens training en daarop terugkijken (ervaren) - interessante nieuwe ways of working - goed ingespeeld op behoefte onze groep Dank!
Deelnemer
Hendrik-Jan is een erg fijn persoon om mee samen te werken. Hij was vanaf het eerste moment enthousiast en gedreven om een groep van 16 personen in een dag verder te helpen met persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie. Communicatie voorafgaand aan de training verliep op een prettige manier. Wij vroegen hem nogal wat, namelijk om een programma te ontwerpen dat tevens naadloos in de dag zou passen waarin we zelf ook activiteiten organiseerden. Ik waardeer zijn proactieve houding en de manier van meedenken. De dag zelf was geslaagd. Er heerste een goede energie. Bijzonder positief viel mij op dat hij goed inspeelde op de deelnemers en op de juiste manier de juiste vragen wist te stellen die hen tot nieuwe inzichten bracht. Inspirerend en pragmatisch!
Justin Dijkhuis
Wij waren op zoek naar iemand die op een prettige, inspirerende doch nuchtere manier ons kon helpen bij het invullen van een dag rondom zelfontwikkeling en kwamen uit bij Hendrik-Jan. De eindstand: prettig, jazeker, inspirerend, helemaal, nuchter, ook dat nog! Maar Hendrik-Jan had nog veel meer te bieden. Wij zijn ontzettend blij met hoe hij met veel expertise én speelsheid de dag naar een hoger niveau kon tillen. Op een positieve manier wist hij iedereen te motiveren en een omgeving te scheppen waarin iedereen zichzelf durfde te laten zien. Dat alles was niet mogelijk zonder gedegen voorbereiding; Hendrik-Jan kwam zelf met mooie voorstellen, waar we in goed overleg rap een gaaf programma van bouwden dat perfect aansloot op alle verwachtingen. Het enige wat jammer was, was dat de dag zo snel voorbij ging.
Loes van Hove
Nedap
Hendrik-Jan heeft bij ons de training MAN 2 PLUS verzorgd van 20 oktober 2017 tot 18 mei 2018 verdeeld over 8 sessies. Hierin zijn de onderwerpen van persoonlijk leiderschap, visie, alternatieve zienswijzen, leiderschap, team, omgeving, projectmanagement, casuïstiek, realitycheck, agile, scrum, werken met onderstroom, integratie en presentatie. De sessies zijn zeer goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Hendrik-Jan heeft een vertrouwen weten te creëren in de groep en een soort rust door elke ochtend te beginnen met een korte introductie van ieder teamlid " hoe hij of zij" in de dag stond. Dit gaf een rust, vertrouwen en geborgenheid. De trainingen waren interactief en niet door een vast programma omschreven. Hierdoor konden we bij een bepaald onderwerp dieper op bepaalde zaken ingaan. Dit was tevens mogelijk vanwege het vertrouwen wat gecreëerd was. Belangrijkste van de trainingen waren het inzien en creëren van inzicht bij de onderwerpen. Ik heb alle trainingen met veel plezier gevolgd en heb hierdoor een goed inzicht verkregen voor mijn dagelijkse praktijk. Dit was een training anders dan anders waarin niet met theorie en oefening een standaardverhaal wordt verteld maar dieper op de persoon wordt ingegaan, het gevoel en hoe jij in het verhaal staat. Dit creëert een inzicht. Hendrik-Jan, heel hartelijk dank voor jou aandacht, beschikbare tijd en het overdragen van jou kennis en inzicht naar mij toe. Ron Noordsij Spie Nederland B.V.
Ron Noordsij
Spie Nederland BV
Hendrik-Jan wist een fijne en veilige sfeer te creëren door middel van muziek, zijn eigen charisma/persoonlijkheid en een goede opbouw van de dag. Hij is duidelijk, concreet, oprecht belangstellend en geeft de energie van de groep een goede vorm. Hij heeft een positieve bijdrage geleverd aan het verandertraject van ons team door middel van organisatieopstellingen. We plukken er slechts enkele dagen later al de vruchten van!
Anouk
Deelnemer