Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellis Buis

Schrijftrainer/schrijfcoach

Helpt zakelijke schrijvers en HR-professionals om tekst op een hoger plan te brengen. Werkt voor organisaties en 1-op-1


Schriftelijke communicatie
notuleren
wervend schrijven
adviezen schrijven
klantgericht schrijven
aantrekkelijk formuleren
spelling
overtuigend schrijven
e-mails schrijven
Piramidaal schrijven
beleid schrijven
snellezen
bedrijfscommunicatie
bondig schrijven
goed formuleren
schrijven voor het web
schriftelijk adviseren
Zakelijk schrijven
bedrijfscorrespondentie
offertes en aanbestedingen
NLP Basis
mindmappen

Ellis: een ervaren schrijftrainer/coach met een praktische, plezierige insteek. (V)aardig, resultaatgericht, toegankelijk, direct, flexibel.

"Trainen is mijn vak, dat neem ik heel serieus", zegt Ellis, Maar dat staat een plezierige en flexibele werkwijze niet in de weg. Al 18 jaar verzorgt zij schrijftrainingen en -caoching voor organisaties met klinkende resultaten en mooie evaluaties. Maar nog belangrijker: met enthousiaste deelnemers die merken dat haar tips bijdragen aan betere, soepel geformuleerde teksten.

Schrijftrainingen breed

Ellis geeft workshops en schrijftrainingen binnen het brede vakgebied van zakelijk schrijven: spelling, aantrekkelijk formuleren, notuleren, teksten voor het web, schrijven van advies- en beleidsrapporten. Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde met als afstudeerrichting Taalbeheersing. Na 14 enerverende jaren aan bureauzijde in public relations en reclame startte ze EllisBuis TekstTraining (www.ebtt.nl).

Boeken

Ellis heeft een vijftal (schrijf)boeken op haar naam staan: o.a. Commercieel en Creatief Schrijven, Noteer je dit even? en de Gereedschapskist Aantrekkelijk Formuleren . Het Hoe-boek voor de coach dat ze samen met Joost Crasborn schreef is een bestseller in coachland met ruim 40.000 verkochte exemplaren.
 

WERKWIJZE

Resultaat voorop. Doen wat nodig is in korte tijd. Theorie waar het handig is. Visie op en ervaring met (blended) leren. Humor helpt!

Met bijna 30 jaar zakelijke schrijfervaring en 18 jaar ervaring als trainer/coach op zak ga ik graag met iedere schrijver de uitdaging aan. Schrijven is te leren, daar ben ik van overtuigd. Of het nu gaat om spellen met een lbo/mbo-doelgroep, of adviezen schrijven met hbo+- beleidsmedewerkers van ministeries, gemeentes en universiteit. Ik vind het een uitdaging om met schrijvers te kijken hoe juridisch of financieel jargon vertaald kan worden naar een lezersgerichte, begrijpelijke tekst.

Kort, praktisch, speels

Praktijkgericht leren en eigen tekst centraal stellen, daar draait het om in mijn aanpak. Deelnemers in staat stellen om bondig en aantrekkelijk te verwoorden wat ze bezig houdt.

Ik hou van korte trajecten. Op verzoek maak ik een leeromgeving aan om deelnemers digitaal te ondersteunen bij hun leertraject. Coaching on the job of schrijfcoaching behoort ook tot de mogelijkheden.

En mag het speels? Dan gaan we aan de slag met tekstspeeddates, een quiz of een schrijfproeverij. Want leren gaat sneller als deelnemers het naar hun zin hebben.
 

KLANTEN

Ellis werkt(e) onder andere voor: Van Straaten Post BV,  ROC De Leijgraaf,  Ziekenhuis Bernhoven,  UWV,  Gemeente Den Haag,  Movir NV,  Nationale Politie,  VLF,  Boertien Vergouwen Overduin,  ISBW,  Taalcentrum-VU,  Heijmans NV,  Schouten en Nelissen,  GITP Training en Opleiding, Provincie Noord Holland.

 

 

 


Reviews

Ellis heeft in drie bijeenkomsten enkele medewerkers van onze school getraind in effectief schrijven. We hebben veel geoefend en Ellis heeft onze teksten op plezierige wijze in de groep besproken. Onze teksten zijn overzichtelijker geworden, het doel is duidelijker, we houden meer rekening met de lezer(s) van onze teksten. Mijn complimenten voor de open en uiterst effectieve aanpak van Ellis.
Marijke van der Mee
HR - leidinggevende
Ellis heeft bij ons een training verzorgd voor de afdeling Relatiebeheer, gericht op het schrijven van zakelijke e-mails. Mijn wensen heeft Ellis goed weten te vertalen naar een productieve, inhoudelijk constructieve training. De manier van trainen/coachen is erg interactief waardoor de training niet alleen nuttig, maar ook heel leuk was.
Sander Wildeman
HR-leidinggevende
Ik ben blij dat ik mee kon doen met de pilot voor de e-module Gereedschapskist Formuleren van EllisBuis TekstTraining. Ellis geeft en heldere uitleg en de tips zijn overzichtelijk geclusterd. De oefenopdrachten laten goed zien waar je valkuilen zitten. Ellis geeft op een prettige manier duidelijke feedback op de ingeleverde teksten. Alle tips waren direct toepasbaar. De tips van Ellis hangen als top 10 op mijn prikbord.
Myra van der Mark
Deelnemer
Ellis heeft bij ROC De Leijgraaf o.a. de training Snellezen met mindmappen gegeven. De training is praktisch van aard. Je maakt kennis met verschillende manieren van snellezen en je boekt razendsnel resultaat. De deelnemers verdubbelden hun leessnelheid zonder al te veel van de inhoud te verliezen. Ellis is een prettige, toegankelijke trainer met veel kennis van zaken. Ze verzorgde voor onze organisatie ook trainingen rapporteren, beleid schrijven en notuleren, allemaal met zeer tevreden deelnemers.
Bernie Raaijmakers
deelnemer
Ellis heeft voor mijn team een tweedaagse training Bondig schrijven ontwikkeld en uitgevoerd. Onze eigen beleidsnota's en brieven stonden centraal. Op mijn verzoek heeft Ellis het piramidale schrijfprincipe opgenomen in het programma. Uit eigen ervaring wist ik dat dat leidt tot bondige, lezersgerichte teksten. Ik was wel benieuwd wat mijn collega's ervan zouden vinden: een groot aantal had al veel schrijfervaring, en eerlijk gezegd ook wel wat weerstand tegen 'weer een schrijftraining'. Maar door haar enthousiaste grondhouding, gerichte feedback en flexibele aanpak zag ik na twee dagen training een plezierige 'vibe' ontstaan. Standaardteksten werden aangepakt, beleidsnota's werden korter en de zinnen minder ouderwets en daardoor aantrekkelijker. Ik ben blij dat we 'weer een schrijftraining' achter de rug hebben!
deelnemer
HR - leidinggevende
Ellis heeft een training online schrijven gegeven voor nieuwe en doorgewinterde marketing- en communicatiemedewerkers, en een aantal HR adviseurs. In deze training van 2x 1 dagdeel hebben we op een interactieve wijze, in een plezierige sfeer teksten doorgenomen, regels besproken, geoefend, teksten verbeterd en daarmee nieuwe inzichten en handvatten gekregen voor onze online communicatie. De wijze van lesgeven van Ellis is prettig en energiek. Ze heeft veel ervaring en kennis en put daaruit met pakkende voorbeelden, houdt de vaart in les en was goed voorbereid op onze specifieke persoonlijke leervragen. Al met al een leerzame training waarbij we meteen het geleerde in praktijk hebben kunnen brengen.
Hélène Beesems
Senior Learning & Development Adviser MCB
Wij hebben onlangs twee succesvolle trainingsdagen van Ellis Buis mogen meemaken. Een training op maat waarbij het succesvol binnenhalen van opdrachten centraal stond. Hoe schrijf je een pakkende offerte? Waar moet je op letten bij zakelijke offertes en aanbestedingstrajecten? Hoe zorg je dat je de opdracht gegund krijgt? Wat moet je vooral niet doen? Deze vragen stonden centraal en zijn allemaal beantwoord. Ellis traint met veel energie en humor. Kortom, een hele goede leerzame training!
Else Reitsma
Ellis verzorgt een driedelige training Schrijven van heldere, overtuigende beleidsnotities voor staf- en beleidsmedewerkers van ROC West-Brabant. De deelnemers zijn onder de indruk van haar expertise en overtuigende manier van lesgeven in dit onderwerp! Ze geeft daarnaast gerichte en persoonlijke feedback op de beleidsnotities die de deelnemers hebben ingeleverd. Als organisator ben ik heel erg tevreden over haar duidelijke communicatie en de manier waarop zij zich voorbereidt. Een topper!
Barbara van Witteloostuyn