Alette den Exter

Schrijftrainer en tekstexpert

Wie is Alette?

Alette den Exter komt sinds 2008 als schrijftrainer en tekstexpert bij de grootste en de kleinste bedrijven over de vloer om professionals met meer gemak effectieve teksten te leren schrijven. In 2008 behaalde Alette den Exter haar mastertitel in Communicatiestudies aan de Universiteit, faculteit Letteren. Een studie naar het effect van tekstkenmerken op kennis, houding en gedrag van de lezer. Theoretisch?

lees meer

schriftelijke bedrijfscommunicatie

adviesrapporten

whitepapers

artikelen

blogs

piramidaal schrijven

wervend schrijven

krachtig en overtuigend formuleren

spelling & grammatica

tekstadvies

klantgericht schrijven

reviews (7)

9,0 Alette heeft een training 'Klantgerichte e-mails schrijven' gegeven. Aan de hand van onze eigen voorbeelden en ervaringen heeft ze tips & tricks gegeven. Hierdoor is de training goed toe te passen in de praktijk. Deze tips heeft Alette samengevat in een hand-out die iedereen nog steeds bij zijn bureau heeft hangen. Conclusie: top training!

Julia Rupert

Bekijk alle reviews

Klanten

Alette werkt(e) onderandere voor: KPN Consulting,  KPN Lokale Overheid,  Stichting Onbeperkt Haags,  Heijmans,  Kadaster,  Ministerie SZW,  MInisterie IenM,  CBRE,  DTZ Zadelhoff,  UWV,  BDO,  Hogeschool Rotterdam,  Gemeente Zoetermeer,  'T Fryske Gea,  ZRi, 

MEER Over Alette

Wie is Alette

Alette den Exter komt sinds 2008 als schrijftrainer en tekstexpert bij de grootste en de kleinste bedrijven over de vloer om professionals met meer gemak effectieve teksten te leren schrijven.

In 2008 behaalde Alette den Exter haar mastertitel in Communicatiestudies aan de Universiteit, faculteit Letteren. Een studie naar het effect van tekstkenmerken op kennis, houding en gedrag van de lezer. Theoretisch? Jazeker. Maar deze tekstkenmerken lieten zich direct doorvertalen naar praktische handvatten voor schrijvers.

Na haar studie ging Alette aan de slag als trainer en adviseur schriftelijke bedrijfscommunicatie bij de Boertiengroep. In 2009 maakte zij de overstap naar Vergouwen Overduin. Daar verzorgde ze open trainingen, in-company trainingen en individuele coaching op het gebied van schriftelijke bedrijfscommunicatie. In de zomer van 2012 startte ze Alette den Exter Tekstadvies en Training. Alette geeft trainingen op het gebied van schriftelijke bedrijfscommunicatie. Denk daarbij aan: adviesrapporten, beleidsnota’s, offertes, whitepapers, brieven, e-mails, webteksten, blogs en teksten op B1-niveau.

Het opleidingsniveau van haar doelgroep loopt uiteen (mbo, hbo, wo). Ook de branches waarin Alette traint, zijn divers (van Heijmans tot UWV, van Autoriteit Financiële Markten tot Inspectie voor de Gezondheidszorg).

Opleiding

2008 Communicatiestudies (Letteren) Universiteit van Utrecht WO

Talen

Engels Vloeiend

Werkervaring

MAY 2012 - HEDEN Ik verzorg in-company trainingen en individuele coaching op het gebied van schriftelijke bedrijfscommunicatie. Alette den Exter Tekstadvies en Training
DEC 2009 - JUL 2013 Trainer/adviseur schriftelijke bedrijfscommunicatie Vergouwen Overduin
DEC 2008 - DEC 2009 Trainer/adviseur schriftelijke bedrijfscommunicatie Boertien
BEKIJK Het trainingsaanbod

trainingsaanbod

Training

Doelgroep

Soort

'Wervend schrijven'- Vertalen van product- of dienstkenmerken naar klantvoordelen - Denken vanuit koopmotieven - Wervend en aantrekkelijk formuleren - Concretiseringstechnieken - Feedback op je eigen tekst

hbo+, bijzonder geschikt voor salesmedewerkers en fondsenwervers.

Incompany

Bekijk

'Zakelijk bloggen'- Schrijven vanuit jouw expertise - Een efficiënte schrijfaanpak - Do's en don'ts voor zakelijk bloggen - Boeiend schrijven - Feedback op eigen blogs

hbo+, bijzonder geschikt voor experts die zich willen profileren.

Incompany

Bekijk

'Piramidaal rapporteren'- Eisen aan een helder rapport - Van schrijversperspectief naar lezersperspectief - De piramidemethode - Helder en aantrekkelijk formuleren - Feedback op eigen rapport

hbo+, bijzonder geschikt voor consultants en managers.

Incompany

Bekijk

'Spellingopfrisser'Jouw spellingkwesties staan centraal. Je kunt denken aan: werkwoordspelling (d's en t's: hoe zat het ook alweer?) De tussen-n: (pannekoek of pannenkoek?), hun/hen, als/dan, dat/wat, interpunctie, hoofdletters, etc.

mbo, hbo, wo. Voor een ieder die Nederlands als moedertaal heeft, maar bij wie de spellingregels zijn weggezakt.

Incompany

Bekijk

'Klantgerichte brieven en e-mails schrijven'Eisen aan een kantgerichte tekst, logische indeling, klantgerichte formulering, slechtnieuwsberichten ('Hard op de inhoud, zacht op de relatie') en feedback op eigen brieven en e-mails.

mbo+

Incompany

Bekijk

'Scorende Offertes Schrijven'• Wat maakt een goede offerte? • Schrijven vanuit lezersperspectief • Het wegnemen van klantbezwaren • Helder en beknopt formuleren • Offertes in PowerPoint? • Tips voor een effectief acquisitiegesprek • Een wervende begeleidende tekst • Feedback op eigen offertes

Accountmanagers, verkoopmedewerkers en zelfstandige ondernemers die maatwerkoffertes en/of aanbestedingen schrijven.

Incompany

Bekijk

Indicatie uurtafrief: €180,- en een dagdeel: € 600,-

Bekijk de reviews
BEKIJK Het trainingsaanbod

New review

Ja   Nee  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

reviews (7) Add review

9,0 Alette heeft een training 'Klantgerichte e-mails schrijven' gegeven. Aan de hand van onze eigen voorbeelden en ervaringen heeft ze tips & tricks gegeven. Hierdoor is de training goed toe te passen in de praktijk. Deze tips heeft Alette samengevat in een hand-out die iedereen nog steeds bij zijn bureau heeft hangen. Conclusie: top training!

Julia Rupert

8,0 Een prettig afwisselende cursusopzet met nuttige en toepasbare handvaten voor helder schrijven!

Anonymous

Type: Deelnemer

8,0 erg prettig persoon. goede uitleg met lekker tempo. praktisch en dus erg goed te gebruiken in de praktijk.

Anonymous

Type: Deelnemer

9,0 Alette speelt goed in op de opleidingsvraag. De organisatie verliep soepel en de cursisten zijn ook super-tevreden!

Anonymous

Type: HR - leidinggevende

8,0 Surprised I was when I entered into a half day written communication course by Alette. She did not only provide me and my group of 16 with usable tips en tricks, but created an interactive time which provided us a whole new mindset. I wish there was a sequel.

Roman Gijzen

Type: Deelnemer

8,0 Iedereen die zijn (advies)teksten overtuigender en leesbaarder wil opstellen, adviseer ik Alette den Exter in te schakelen. Mijn collega's en ik schrijven geregeld adviesteksten voor onze opdrachtgevers in de vorm van rapporten, offertes en notities en hebben veel profijt van haar groepstraining 'overtuigende adviesteksten schrijven'.  De incompanytraining van Alette bij ZRi duurde in totaal drie dagdelen en was professioneel voorbereid. Tijdens de training had Alette zowel aandacht voor het collectief als het individu. Aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden (o.a. uit eigen adviesteksten) en oefeningen legt ze op een zeer heldere manier uit hoe je doel- en lezersgerichte adviesteksten kunt opstellen. Ook haar verbetertips voor mijn eigen adviestekst (zoals het piramidaal schrijven) waren zeer nuttig en pas ik dagelijks toe.

Maarten Schaepman

Type: Deelnemer

9,0 Alette is een vriendelijke en gedreven trainster die bij KPN Consulting een uitstekende blogtraining heeft neergezet. Goede voorbeelden, leuke oefeningen en kennis van zaken maakte het een leerzaam en nuttig traject.

Arnaud van Dijk

Type: Deelnemer

BEKIJK DE WERKWIJZE

Werkwijze

Tekst is zeg maar echt mijn ding... Maar tekst is geen doel op zich. Als schrijver wil je iets bereiken met je tekst. Ik help je daarbij focus aan te brengen. Focus op de doelgroep, maar ook op wat die tekst in de wereld van de lezer teweeg moet brengen
Iedereen kan schrijven. Maar niet iedereen heeft de juiste handvatten om tot een effectieve tekst te komen. Toch moet je als professional vaak jouw vakinhoudelijke kennis vertalen naar tekst. Ik bied je dan precies die inzichten en praktische tips die je helpen te focussen op jouw doel, publiek en boodschap.

Hoe? Door jou eerst zelf op de stoel van de lezer te plaatsen. Wat vind je van deze tekst? Welke informatiebehoefte heb je? Zo ontstaat al snel een stevige checklist vanuit lezersperspectief.  Vanuit deze bewustwording maak ik snel de vertaalslag naar de praktijk. Wat weerhoudt je ervan om zelf zo’n tekst te schrijven?

Die knelpunten nemen we stap voor stap weg in de training of coaching. Zo krijg je handvatten voor een efficiënt schrijfproces, een logische indeling en krachtig formulering. Allemaal met jouw eigen tekst en schrijfpraktijk als uitgangspunt. Resultaat: met meer gemak (en wellicht plezier) naar een lezersgerichte tekst.

Mijn trainingsstijl is pragmatisch, enthousiast en met een scherp oog voor het groepsproces en individuele leerbehoeftes. Een veelgehoorde reactie van mijn deelnemers na afloop van een training is "Ik geloof dat het schrijven me nu niet alleen makkelijker afgaat. Ik vind het ook leuker."

Bekijk de reviews

Expertise

 • Zakelijk schrijven
 • Commercieel schrijven
 • Corporate communicatie
 • Advies- en beleidsrapporten schrijven
 • Kort en bondig schrijven
 • Correcte spelling en taalgebruik
 • Creatief schrijven
 • Emails schrijven
 • Online & webteksten schrijven
 • Blogs en artikelen schrijven
 • Overige
NEEM CONTACT OP

Contact