Overslaan en naar de inhoud gaan

Alette den Exter

Schrijftrainer en tekstexpert

Alette den Exter komt sinds 2008 als schrijftrainer en tekstexpert bij de grootste en de kleinste bedrijven over de vloer om professionals met meer gemak effectieve teksten te leren schrijven.
 


Schriftelijke bedrijfscommunicatie
Overtuigende adviesrapporten schrijven
Piramidaal schrijven
Scorende offertes schrijven
Krachtig en eigentijds formuleren
SPELLING & GRAMMATICA
Tekstadvies
KLANTGERICHTE BRIEVEN EN E-MAILS SCHRIJVEN

In 2008 behaalde Alette den Exter haar mastertitel in Communicatiestudies aan de Universiteit, faculteit Letteren. Een studie naar het effect van tekstkenmerken op kennis, houding en gedrag van de lezer. Theoretisch? Jazeker. Maar deze tekstkenmerken lieten zich direct doorvertalen naar praktische handvatten voor schrijvers.

Na haar studie ging Alette aan de slag als trainer en adviseur schriftelijke bedrijfscommunicatie bij de Boertiengroep. In 2009 maakte zij de overstap naar Vergouwen Overduin. Daar verzorgde ze open trainingen, in-company trainingen en individuele coaching op het gebied van schriftelijke bedrijfscommunicatie.

In de zomer van 2012 startte ze Alette den Exter Tekstadvies en Training. Alette geeft trainingen op het gebied van schriftelijke bedrijfscommunicatie. Denk daarbij aan: adviesrapporten, beleidsnota’s, offertes, whitepapers, brieven, e-mails, webteksten en teksten op B1-niveau.

Samen met Rick Willemsen schreef zij het boek 'PITCH! Van elevator tot aanbesteding'. Een boek vol handvatten voor de (zelfstandige) professional die zijn organisatie, product of dienst op een krachtige manier wil verkopen. 

Het opleidingsniveau van haar doelgroep loopt uiteen (mbo, hbo, wo). Ook de branches waarin Alette traint, zijn divers (van Heijmans tot UWV, van Autoriteit Financiële Markten tot Inspectie voor de Gezondheidszorg).

 

WERKWIJZE

Tekst is zeg maar echt mijn ding... Maar tekst is geen doel op zich. Als schrijver wil je iets bereiken met je tekst. Ik help je daarbij focus aan te brengen. Focus op de doelgroep, maar ook op wat die tekst in de wereld van de lezer teweeg moet brengen
Iedereen kan schrijven. Maar niet iedereen heeft de juiste handvatten om tot een effectieve tekst te komen. Toch moet je als professional vaak jouw vakinhoudelijke kennis vertalen naar tekst. Ik bied je dan precies die inzichten en praktische tips die je helpen te focussen op jouw doel, publiek en boodschap.

Hoe? Door jou eerst zelf op de stoel van de lezer te plaatsen. Wat vind je van deze tekst? Welke informatiebehoefte heb je? Zo ontstaat al snel een stevige checklist vanuit lezersperspectief.  Vanuit deze bewustwording maak ik snel de vertaalslag naar de praktijk. Wat weerhoudt je ervan om zelf zo’n tekst te schrijven?

Die knelpunten nemen we stap voor stap weg in de training of coaching. Zo krijg je handvatten voor een efficiënt schrijfproces, een logische indeling en krachtig formulering. Allemaal met jouw eigen tekst en schrijfpraktijk als uitgangspunt. Resultaat: met meer gemak (en wellicht plezier) naar een lezersgerichte tekst.

Mijn trainingsstijl is pragmatisch, enthousiast en met een scherp oog voor het groepsproces en individuele leerbehoeftes. Een veelgehoorde reactie van mijn deelnemers na afloop van een training is "Ik geloof dat het schrijven me nu niet alleen makkelijker afgaat. Ik vind het ook leuker."

 

KLANTEN

Alette werkt(e) onder andere voor: KPN Consulting,  KPN Lokale Overheid,  Stichting Onbeperkt Haags,  Heijmans,  Kadaster,  Ministerie SZW,  CBRE,  DTZ Zadelhoff,  UWV,  BDO,  Hogeschool Rotterdam,  Gemeente Zoetermeer,  'T Fryske Gea,  ZRi,  Crossphase,  Improven,  Ministerie van Onderwijs en meer...


Reviews

Met heel veel plezier en belangstelling heb ik de training 'Helder en overtuigend schrijven' gevolgd. Ik vind de training een prettige combinatie van theorie en praktijk. De opbouw en in de inhoud van de training is goed en volledig. De sfeer tijdens de trainingsavonden was ook super. Schrijven is leuk en ik weet nu hoe ik snel een goed stuk kan schrijven. Absoluut een aanrader!
Toine Schoenmaekers
Ik heb twee leerzame en inspirerende trainingen gevolgd bij Alette. Het fijne aan haar trainingen is dat de kennis die je op doet, gelijk toepasbaar is in de praktijk. Je ziet de kwaliteit van je eigen werk direct toenemen. Ik kan een training van Alette dan ook iedereen van harte aanbevelen!
Vincent Kersten
Alette heeft een training 'Klantgerichte e-mails schrijven' gegeven. Aan de hand van onze eigen voorbeelden en ervaringen heeft ze tips & tricks gegeven. Hierdoor is de training goed toe te passen in de praktijk. Deze tips heeft Alette samengevat in een hand-out die iedereen nog steeds bij zijn bureau heeft hangen. Conclusie: top training!
Julia Rupert
Een prettig afwisselende cursusopzet met nuttige en toepasbare handvaten voor helder schrijven!
Deelnemer
Erg prettig persoon. goede uitleg met lekker tempo. praktisch en dus erg goed te gebruiken in de praktijk.
Deelnemer
Alette speelt goed in op de opleidingsvraag. De organisatie verliep soepel en de cursisten zijn ook super-tevreden!
Opdrachtgever
HR - leidinggevende
Surprised I was when I entered into a half day written communication course by Alette. She did not only provide me and my group of 16 with usable tips en tricks, but created an interactive time which provided us a whole new mindset. I wish there was a sequel.
Roman Gijzen
Iedereen die zijn (advies)teksten overtuigender en leesbaarder wil opstellen, adviseer ik Alette den Exter in te schakelen. Mijn collega's en ik schrijven geregeld adviesteksten voor onze opdrachtgevers in de vorm van rapporten, offertes en notities en hebben veel profijt van haar groepstraining 'overtuigende adviesteksten schrijven'. De incompanytraining van Alette bij ZRi duurde in totaal drie dagdelen en was professioneel voorbereid. Tijdens de training had Alette zowel aandacht voor het collectief als het individu. Aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden (o.a. uit eigen adviesteksten) en oefeningen legt ze op een zeer heldere manier uit hoe je doel- en lezersgerichte adviesteksten kunt opstellen. Ook haar verbetertips voor mijn eigen adviestekst (zoals het piramidaal schrijven) waren zeer nuttig en pas ik dagelijks toe.
Maarten Schaepman
Alette is een vriendelijke en gedreven trainster die bij KPN Consulting een uitstekende blogtraining heeft neergezet. Goede voorbeelden, leuke oefeningen en kennis van zaken maakte het een leerzaam en nuttig traject.
Arnaud van Dijk
KPN Consulting